Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Τεχνολογικές ανακαλύψεις με έξυπνα υλικά

plane

Στον πυρήνα αυτού του επικείμενου κβαντικού πηδήματος στην αεροδιαστημική τεχνολογία είναι τα "έξυπνα υλικά" -- ουσίες με παράξενες ιδιότητες, όπως η δυνατότητα να λυγίσουν με μια εντολή, "να αισθανθεί" την πίεση, και να μετασχηματισθεί από υγρό σε στερεό όταν τοποθετείται σε ένα μαγνητικό πεδίο.

"Αυτή είναι τεχνολογία που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ακόμη πως υπάρχει," είπε η Anna McGowan, διευθύντρια προγράμματος για το έργο Morphing στο LaRC, το οποίο αναπτύσσει αυτές τις νέες τεχνολογίες.

Ο στόχος του προγράμματος Morphing είναι να προβλεφθεί πως θα μοιάζει το αεροδιαστημικό design με τέμνοντα άκρα σε 20 έτη από τώρα και θα αρχίσει την ανάπτυξη των τεχνολογιών για να το κάνει πραγματικότητα.

Αντίθετα, οι επιστήμονες του προγράμματος Morphing προβλέπουν ένα φτερό που θα ξεδιπλώνει με κάποια εντολή χρησιμοποιώντας κράματα μετάλλων "μνήμης-σχημάτων" ή άλλα νέα "έξυπνα" υλικά. Το υλικό του ίδιου του φτερού θα λύγιζε για να δημιουργήσει τη νέα μορφή.

Τα κράματα με μνήμη της μορφής έχουν την ασυνήθιστη ιδιότητα της αλλαγής πίσω στη αρχική μορφή τους με μεγάλη δύναμη όταν εφαρμόζεται ένα ορισμένο ποσό θερμότητας. Οποιαδήποτε μορφή μπορεί "να εκπαιδευθεί" στο κράμα ως αρχική μορφή της.

Μεταξύ των εξωτικών "έξυπνων" υλικών που αναπτύσσονται από το πρόγραμμα Morphing, τα κράματα με μνήμη της μορφής είναι σχετικά συνηθισμένα.

Φανταστείτε μια σφαίρα που ρίχθηκε μέσω ενός φύλλου του υλικού, μόνο που να έχει το υλικό την ιδιότητα "να θεραπευτεί" αμέσως, και να γίνει όπως πριν από τη ρίψη της σφαίρας! Θυμηθείτε, αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία. Τα αυτοθεραπευόμενα υλικά υπάρχουν πραγματικά, και οι επιστήμονες του LaRC εργάζονται για να διευκρινίσουν τα μυστικά τους.

"Οτι κάναμε στη NASA- Langley ήταν βασικά να τεμαχίσουμε εκείνο το υλικό για να απαντήσει στην ερώτηση, "πώς το κάνει αυτό;" είπε η McGowan. "Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε πραγματικά να φτάσουμε κάτω στην υπολογιστική διαμόρφωση αυτών των υλικών σε μοριακό επίπεδο."

"Μόλις καταλάβουμε τη συμπεριφορά του υλικού σε εκείνο το επίπεδο, κατόπιν μπορούμε να δημιουργήσουμε 'έξυπνα' υλικά σχεδιάζοντας τα", πρόσθεσε.

πηγη:www.geocities.com/grphysics/news/scnews208.html - 17k - (αποσπασματα αρθρου).


Η αληθεια ειναι οτι διαβαζοντας το,μου εκανε φοβερη εντυπωση...
''Εξυπνα υλικα'',με ικανοτητα μετασχηματισμου απο υγρη σε στερεα μορφη και δυνατοτητα ''αυτοθεραπειας''...και ολα αυτα σε εφαρμογη στη συγχρονη αεροναυπηγικη & αεροδιαστημικη..και αυτα οπως αναφερει η εν λογω κυρια,δεν ειναι επιστημονικη φαντασια..παντως εμενα μου θυμιζει κατι απο ''εξολοθρευτη''...
Αυτο που εμενα μου προξενησε μεγαλη απορια ειναι οτι, στο ερωτημα που της εθεσαν ''Πως το κανει αυτο?'',αυτη απαντα
πανω-κατω,πως σε μοριακο επιπεδο,κατανοησαν τη συμπεριφορα αυτου του υλικου και κατοπιν τουτου,μπορουν να κατασκευασουν τα ''εξυπνα υλικα'',χωρις ωστοσο να μας αναφερει και πως ανακαλυφτηκε...
Πως βρεθηκε ενα τετοιο υλικο,μια τετοια ''τεχνογνωσια''?

Αυτή η δημοσίευση επεξεργάστηκε από τον/την a bullet for your head:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share/Bookmark

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας